Olvasói értékelés a Mohács özvegyéről

Ez a könyv szenzációs! Minden benne van, amit a korszakról tudni kell. Történelmi szereplők árnyalt ábrázolása, politikai, diplomáciai összecsapások, a mindennapi élet tartozékai. A mohácsi csatába torkolló, Mátyás király utáni korszak minden csúfságával elénk tárul. Az ember sokszor dühös olvasás közben, hogy miért kellett ennek így történnie, noha igen nagy valószínűséggel a török megszállást nem úszhattuk volna meg, max. elodázni lehetett volna, bár természetesen nem mindegy, hogy 158 évig élünk hódoltság alatt vagy „csak” 120 évig, főleg 3 részre szakadva.


Ami különösen tetszett, az a történelmi hitelesség, Mária gondolatain keresztül tárulnak elénk a legújabb történészi elméletek, hogy mi történt Mohácsnál és közvetlenül utána. De nagyon tetszettek a királyi pár magánéleti jelenetei is, amiről kevés embernek lehet fogalma, forrásokban is kevés az utalás rá, de van (egy kis pajzánság 🙂 ). A történetbe illő ókori és korabeli költemények és források tovább emelték a könyv értékét. Külön értéke a könyvnek a számtalan korabeli kifejezés, leesett az állam, amikor megtudtam, hogy az „idétlen” szavunknak mi az eredeti jelentése.


A Mátyás után meggyengülő központi hatalom, Lajos nemtörődömsége (mentségére legyen mondva, hogy kisgyerekként került trónra a nem túl acélos tekintélyű apja után), Mária kevés hatalma, a nagyurak acsarkodása, a nemzetközi segítség elmaradása – mindezek együttesen járultak hozzá a mohácsi vereséghez.


Köszönöm az írónőnek ezt a könyvet, sokszor vissza fogok hozzá térni. 🙂

@napcsilla értékelése, Moly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top