Beszélgető Biblia

Móra Kiadó, 2014., 2018.
(társszerző: Miklya Zsolt)

A Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt által írt gyermekbiblia egyik fő feladata, hogy a 21. századi gyerekek számára közel hozza az ó- és újszövetségi történeteket, és ezzel elevenné, átélhetővé tegye a bibliai példákat. Az óvodás kortól 10-12 éves korig ajánlható gyerekbiblia megírásánál a szerzők törekedtek arra, hogy a szöveg alkalmas legyen esti mesélésre, önálló olvasásra és gyermekáhítatok tartására, akár a családban, akár az iskolában, gyülekezetben.

A laikusok számára fontos szerepet kaptak a kötetben az ünnepek, mint a karácsony, a húsvét, a pünkösd, és a kevésbé ismert jeles napok, mint a virágvasárnap, vagy a mennybemenetel ünnepe.

A hitoktatásban való felhasználás érdekében a témákat úgy választották ki, hogy lehetőleg minél inkább illeszkedjenek a keresztény egyházak főhatóságai által kiadott hivatalos hittan tantervekhez.

A Beszélgető Biblia nyelvezetében, stílusában közelít a mai gyerekek nyelvhasználatához, olvasáskészségéhez, a szerzők az adott történeteket közös gondolkodásra hívó bevezetővel indítják. Kőszeghy Csilla ihletett rajzai pedig a hit derűjét közvetítik.

Ajánlás és beleolvasó a Moly-on

„Saját példányunk van, ezért úgy haladtunk vele, ahogyan Bibliát olvasni érdemes: kis adagokban. Korrekt adaptáció, főleg akkor lesz élmény mazsolázni vele, ha már volt bibliaismereti alapozás a gyerekeknél például ezzel. Tetszett, hogy a történeteket elgondolkodtató kérdés vezeti fel, az elbeszélői stílus ebből az idézetből* látszik kb. Fogjuk még olvasni családi körben.

Idézet:
De Mózesnek ez sem volt elég.
– Értem én … de olyan jól elvagyok itt a juhokkal. Kérlek, küldj valaki mást. Majdcsak találsz valakit. Most már tényleg nagyon dühös lett Isten. De azért fegyelmezte magát.
– Szóval nem tudsz beszélni. Dadogsz. Hebegsz és habogsz. Nem gond. Megoldjuk. Van neked egy testvéred, Áron. Ő majd beszél helyetted. Ő lesz a te szád, te pedig úgy állsz mellette, mint egy isten. Fogd a botot is, és tégy vele jeleket! Csak indulj már el végre!”

@Futóhomok

Interjú a Parókia oldalán

“Másként olvasnak és másként is gondolkodnak azok a gyerekek és kamaszok, akik számára a legújabb technikai eszközök, valamint az internet használata már természetes. Az első magyar fejlesztésű, interaktív gyermekbiblia már az ő igényeiket figyelembe véve jelent meg.

Gyermek-istentiszteleten, hittanórán és családi körben is hasznos lehet az új gyermekbiblia, amelynek célja, hogy ne csak egy-egy élethelyzettel, hanem a szülővel, a pedagógussal, saját belső világukkal és végső soron Istennel is párbeszédre hívja a gyerekeket. A szerzők óvodás kortól 12 éves korig ajánlják a kötetet, amely etikai kérdéseket is felvet, így akár felső tagozatosok számára is érdekes lehet. Az alsósok könnyebben értelmezik a vizuális információt, mint az absztrakciót igénylő szöveget, Kőszeghy Csilla illusztrációi ezért szerves részei a Beszélgető Bibliának. A vizuális igényesség egyébként is nélkülözhetetlen a digitális kor szülötteinek megszólításához, akárcsak a könnyen érthető nyelvezet.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top