Zoknimanó karácsonya

Egmont kiadó, Budapest, 2010.

Egy zoknimanóval nem könnyű az élet, főleg, ha közeledik a karácsony. Hogy miért? Mert a karácsony a zoknimanók legszomorúbb napja. Tudja ezt Soma is, és mindent megtesz érte, hogy a fenyőfa alatt mindenki boldog lehessen. Még Mikula, a zoknimanó is.

Olvasói vélemények, kritikák

„A zoknimanók természetrajza – transzdiszciplináris beszámoló a varázsvilágból

Valahol a roxforti könyvtár mélyén rejtőzik egy terjedelmes tudományos értekezés professzor doktor Hermione Weasley, született Granger tollából, bocsánat pennájából. A vaskos pergamen tartalma – úgy képzelem – nem más, mint a manók, koboldok és egyéb álomlények tudományos bemutatásról, rendszerezéséről szóló doktori értekezés. Különös tekintettel a manók homályba vesző történelmére, hagyományaira.

Magyar vonatkozás tekintetében minden bizonnyal szerepel benne a szépirodalmi igénnyel megírt összefoglaló munka a Manógyárról, a látszólag két keresztnevű Lázár Ervintől.

A legújabbkori manókat pedig vélhetően a Mikula nevezetű, foglalkozására nézve zoknimanó képviseli a terjedelmes disszertációban.”

Kritika – Németh Eszter

„Rövid történet a karácsonyi adok-kapokról, s arról, hogy adni ugyanolyan jó, mint kapni, ha nem jobb! Most találkoztam először Zoknimanóval. Szerintem kedves figura. S kinek ne jönne jól egy ilyen kis figura, akire mindent rá lehet fogni?”

– Olvasói vélemény a moly.hu portálon

„Nagyon hangulatos, nem elcsöppenős, kicsit fura, a kiadvány maga nagyon szép!”

– Olvasói vélemény a moly.hu portálon

„Egy könyvön mindig érződik, ha dolgoznak rajta és az is, ha félvállról veszik.
Nos, ebbe itt apait-anyait beladtak, ami minden sarkon, minden apró megjegyzésen érződik is.
Szinte láttam magam előtt, ahogy kisfiúk és kislányok magukkal viszik a hátizsákjukban, esetleg elő-előveszik a buszon is. Lapozgatják, és szórakozás közben komoly ismeretekre tesznek szert.
Ha gyerekköntösbe bújtatnak bibliai történeteket, az ember már fejből sorolja, mik lesznek a könyvben: egy kis Noé bárkája, az elmaradhatatlan Dávid és Góliát, Jézus életéből néhány csodatevő, kedves pillanat … és bár mindezek fontosak, ritkán van új a nap alatt. Ezt a könyvet nem csak a gazdag illusztrációi, könnyed nyelvezete és színes ötletei (fejtörők, betűrejtvények, mini-kézműves foglalkozások) miatt szerettem, hanem mert egy olyan fába vágta a fejszéjét, ami becsülendő: tényleg végigszánt a királyok korán. A sok próféta, a furcsa történelmi helyzet, Isten és a népe viszonya elevenedik meg előttünk rövid, de alapos és maradéktalanul érthető szövegekben. És ez hiánypótló.
Szerintem ritka az ennyire jól sikerült ismeretterjesztő gyermekkönyv keresztény platformon.
Örülök, hogy most egy ilyet foghatunk a kezünkbe – remélem, a jövőben sok szülő látja majd hasonlóan és rengeteg gyerek leli majd örömét benne.”

@Csucsorka

Scroll to top