Kistamás

Harmat Kiadó, Budapest, 2004.

Volt egy pap a második világháború idején, aki fáradhatatlanul járta Budapestet, hogy gyerekeket mentsen a munkaszolgálattól, az éhezéstől és az erőszakos haláltól. Volt egy látomása egy városállamról, amit a gyerekek a pusztítás után maguk építhetnek fel, és ahol nem számít majd, hogy ki honnan jött, mi a származása.

Sztehlo Gábornak hívták. Számtalan fiúnak és lánynak lett nevelője, apja helyett apja. Az ő történetük elevenedik meg ennek a történelmi tárgyú ifjúsági regénynek a lapjain.

Ajánló beleolvasóval

Ebben a 10-14 éves gyerekek számára készült regényben Sztehlo Gábor evangélikus lelkész gyermekmentő munkásságát ismerhetjük meg. 1944 tavaszán az akkor 35 éves Sztehlo Gábor, püspöke megbízásából egy hatalmas és veszélyes szolgálatot kezdett el: a zsidó gyermekek mentését. Még az év végéig 32 otthonban szervezte meg a gyermekek elhelyezését a svájci Vöröskereszt támogatásával. Gábor bácsi közel 2000 gyermek megmentője, akiket Isten csodálatos módon megőrzött a viszontagságok közepette. Gyermekmentő tevékenységéért 1972-ben megkapta a Világ Igaza címet.

kozhely.wordpress.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top