Macskaút

Harmat Kiadó, Budapest, 2012.

Lázár Misi két világban harcol: a suliban a Hunyadi testvérek rémuralma ellen, a képzeletszülte Asziszi tartományaiban pedig mint Lazarénus lovag Lord Herolddal az oldalán. Vajon fantáziajátékos szövetségesei a való élet küzdelmeiben is mellé állnak? Mindig adatik egy út, amely kivezet a mélységekből, s ha hiszel benne, olyan biztonságosan haladhatsz rajta, mint a macskák a háztetőkön.

Kritika a Könyvmutatványosokon

„A válás után a festő édesapa a Vár alatti otthonból is egyszerre csak eltűnik, a csend megüli a házat. Az anya a válást követően elköltözött Misivel, el a házból, el az emlékek elől. Bár Misi még visszajár az apjához, ám mikor ő is eltűnik lezárul a gyerekkora. Lázár Misi, mert mi mást is tehetne, követi a szülői példát, ő is menekül. Az iskolai terror elől, az anyai hallgatás elől, a fel nem tett kérdésekre meg nem adott válaszok elől. A szülők térben távolodnak a problémáktól, Misi időben is.

A boldog gyermekkor világát az apja által rajzolt Bársony könyv jelenti: Asziszi tartomány tájai, amelyet a közös képzeletük és a festő édesapa ügyessége elevenített meg. Bár a történet több ponton párhuzamba állítható Michael Ende Végtelen történetével, Miklya Mónika azt mutatja meg nekünk Misi és segítői alakján keresztül, hogy a modern kor fantáziaölőnek tekintett vívmányai között is vezet út Fantáziába, vagyis Asziszibe.

Misi macskautat talál a háztetők magasában, a kertek alján, réseken át, visszatér az elhagyatott szülői házba, a gyerekkor színhelyére, hogy a könyv felett merengve, legalább Aszisziben megoldja a valóság problémáit, legyőzze az antihősöket. Misi problémái a felnőtt nézőpontjából jelentéktelennek tűnnek, valójában a legkomolyabb egzisztenciális válságok egyikét éli meg.”

Németh Eszter

Olvasói vélemények a Moly-on

„A Macskaút nem csak egy egyszerű regény, ami egy meseszerű történetet mond el – két szálon fut, a valódin és a képzeletbelin, és a valódi bizony kemény. Egyből meg lehet érteni, miért menekült Misi Asziszibe. Azt hiszem, az ő helyében mindannyian ezt tennénk. Ha valaki szeretne bepillantani egy ötödikes kisfiú lelkébe, ezt a kötetet olvassa, mert teljesen hiteles.”

@Dorine


Scroll to top