Bibliai szuperhősök

Móra Kiadó, 2021.

A Bibliai szuperhősök nem a teljes Biblia keresztmetszetét kívánja adni, hanem különleges képességekkel megáldott ószövetségi személyiségek életútjának sorsfordító pillanatait villantja fel a szerzőtől már megszokott rövid, fordulatos jelenetekben. A manapság reneszánszukat élő szuperhősökre jellemző kivételes tulajdonságokat nem hatásvadász módon láttatja a kézirat, ez a szemlélet pusztán abban segít, hogy felkeltse a mai kiskamaszok figyelmét a kötetben bemutatott közismert és méltatlanul mellőzött bibliai személyek iránt. A kötet igazi kuriózuma az, hogy a többi szereplője mind a számos lélegzetelállító kalandot megéneklő Bírák könyvéből lép elénk. Az olyan gyerekek körében is általánosan ismert hősök mellett, mint Sámson vagy Dávid, külön fejezetet kap többek között Éhúd, a balkezessége miatt kiközösített fiú, Debóra, az Ószövetség egyik legbátrabb nőalakja, Gedeon, akinek először a saját félelmeit kellett legyőznie, hogy hadvezér lehessen.

Korszerű és olvasmányos gyerekbibliát írni az egyik legnehezebb szerzői feladat, hiszen egyszerre kell tiszteletben tartani a Szentírásban foglaltakat és élvezetessé, befogadhatóvá tenni a bibliai történeteket a mai fiatalok számára. Miklya Luzsányi Mónikának már sikerült teljesítenie ezt a komoly kihívást Beszélgető Biblia című, férjével, Miklya Zsolttal közösen jegyzett kötetében, amely a legismertebb 52-52 ó- és újszövetségi történetet tárta interaktív,„beszélgetős” módon az alsós olvasók elé.

Olyan mai kérdéssel és képpel vezeti be az adott fejezetet, amely a gyerekek számára ismerős, fontos, ezzel bevonja őket a történetbe, kommunikációs helyzetet teremt, gondolatokat ébreszt a 6-10 éves gyerekeknek szánt kiadvány. A bevezető részt a szülők és pedagógusok indukciós anyagként használhatják a bibliai történet üzenetének kibontásához. A gyermekbiblia sokrétű felhasználhatóságát segíti, hogy nem egy bizonyos egyház dogmatikája, hanem ökumenikus elvek határozzák meg mind a történetek kiválasztását, mind a szóhasználatot.

Kritikák és recenziók

A Biblia nem áporodott cucc.

“Bibliai szuperhősök, akiket nem a forgatókönyvírók találtak ki. Tegye fel a kezét, aki gondolt már a Biblia hőseire úgy, mint Supermanre vagy Batmanre. Szerintem legtöbben ezt a két témát jól különválasztjuk, hiszen hogyan férhetnek meg például a Marvel-filmek hősei egy sátorban mondjuk Mózessel vagy Dávid királlyal?
Miklya Luzsányi Mónika mégis tett erre egy kísérletet a Bibliai szuperhősök című könyvében. No, nem arról van szó, hogy történeteket talált ki, melyekben Pókember együtt menti meg a szegény bajba jutottakat Éhuddal vagy Józsué együtt rombolja le Jerikó falait Amerika kapitánnyal. Sokkal inkább a mai nyelvezetbe átültetve hozza picit közelebb a Biblia hőseit hozzánk. Egészen pontosan a kamaszokhoz, ugyanis ez a könyv azért nem feltétlenül a felnőtteket célozza.”

Lábánné Hollai Katalin – 777blog.hu

“Isten Igéjét újrafogalmazva elmesélni természetesen egyáltalán nem szentségtörés, sőt, a célközönség érdeklődését figyelembe véve, érzékeny beleéléssel tálalni éppen a frissesség élményét kínálja(…).
Miklya Luzsányi Mónika azzal tesz bizonyságot, hogy olyan természetességgel helyezi Isten személyét a csodák mögé, ahogyan csak a hozzánk igazán közelállót szoktuk emlegetni, a mindennapos találkozás élő élményével.
A Móra Könyvkiadó segítségével azok is közel kerülhetnek az Íráshoz, akikhez az egyházi kiadványok nem jutnak el.”

Kovács Gergely – igyic.hu

“A teológusként és íróként is tevékenykedő Miklya fontos dolgot ismert fel: úgy mutatja be ezeket a szereplőket és történetüket, hogy azokkal a mai kor gyermekei a lehető legkönnyebben tudjanak azonosulni. Jó érzékkel, lényeglátóan, ugyanakkor tisztelettel nyúlt a szent szövegekhez, hogy azok stílusát tekintve elképesztően izgalmas olvasmányt varázsoljon belőle – a gyermekek nyelvén(…).

A Bibliai szuperhősök elolvasása után egyértelművé válik, hogy mennyire fontos a gyerekek nyelvére „lefordítani” a bibliai passzusokat.

Falusi Dóra – konyvterasz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top