Magyar mesék, lázadó lányoknak

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy lány. Nem is egy – huszonöt. Némelyikük most is közöttünk él. Lányok, nők, asszonyok, akik nem mindennapi nehézségeken lettek úrrá, és sokszor képtelenül merésznek tűnő célokat értek el. Akik hittek magukban, és így voltak képesek másokért dolgozni akkor is, ha a környezetük megpróbálta erről lebeszélni őket. Akik elavult szokásjogon, egyéni és történelmi tragédiákon, betegségen, szorongáson felülemelkedve végezték el választott feladatukat, és mutatnak ezzel példát nekünk, olvasóknak, lányoknak és fiúknak, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Szerzők: Kiss Judit Ágnes, Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina

Olvasói vélemény a Moly-on

A csupa ismert és köztiszteletnek örvendő író és költőnő által írt regényes életrajzok gyűjteménye lenyűgöző olvasmány. Megismerhetjük belőle nemcsak a jól ismert „hősnőket” ( Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Jászai Mari, Karády Katalin stb.), hanem pl. az első statikusnőt, az első magyar nőt, aki kannibál törzsek között volt orvos, de egy most huszonéves orvoslányt is, aki súlyos betegségek ellenszerét kutatja. Az életrajzok inspirálóak, sokszor szomorúak és kihívással teliek, de mégis felemelő olvasni, mennyi okos, bátor, félelmet nem ismerő magyar nő élt, akiktől lehet tanulni. Kislányokkal is nagyon jó olvasni, hogy lássák, nemcsak a habos-babos-szépséges királylányos lánysors van, hanem a küzdelmes, mozgalmas is, ahol többet számít az ész, a műveltség, az erő, a jóság, a becsületesség és a küzdeni akarás egy alapvetően férfiak által irányított világban.

@Rózsabogár78

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top