Plázafoglyok

Együtt vacsorázott hét ifjúsági író, sokan ott találkoztak először személyesen. Megszületett a könyv cselekményének váza, mindegyikük kapott egy karaktert, és szereplője bőrébe bújva írta a történetet, majd egy izgalmas pontnál megszakítva továbbadta a stafétát szerzőtársának. Így lett írónként öt fejezet, öt kör, öt szédületesen jó, tökéletes plázakör.

Szerzők: Csurgó Csaba, Kalapos Éva, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár Krisztina Rita, Sohonyai Edit, Turbuly Lilla

Képzelj el egy filmet, amiben az összes kedvenc színészed szerepel. Megvan? Akkor most képzelj el egy regényt, amit az összes kedvenc íród írt. Igen, egyszerre.

A címe: Plázafoglyok

Betűtészta Kiadó, Budapest, 2018.

A történetnek hét elbeszélője van, hét kamasz, vagy fiatal felnőtt. Hét, egymástól teljesen eltérő személyiség. A cselekményt ők mondják el, egymást váltva, ezért színes, változatos az elbeszélői hang. Mire megszokod az egyiket, már jön is a másik, nincs időd pihenni olvasóként sem.

Maga a sztori is rengeteg meglepetést tartogat: a kihalt plázában egymást érik a megoldandó feladatok, amikkel ki-ki a maga vérmérséklete szerint birkózik meg. Valahogy ki kell jutniuk a csapdából, lehetőleg élve. A pláza, sok kamasz kedvenc helyszínéből a felnőttkori beavatás helyszínévé válik. Össze kell fogniuk egy olyan ügyben, amiben lehetetlennek tűnik jó döntést hozni.

Sikerül megfejteniük, mi a küldetésük? Sikerül megtörniük egy az ősi átkot? Sikerül megküzdeniük a helyzettel és önmagukkal? Kijutnak mind élve? Ezekre a kérdésekre megkapod a választ, ha elolvasod a Plázafoglyokat!

Kritika az E-kultúra oldalról

Egészen különleges módon íródott ez a könyv: hét író közös munkája, s mindegyikük egy-egy szereplő fejezeteit írta. Hét fiatalét, akik ugyanarra a filmre ülnek be a plázába. A moziteremben csak ők vannak, mindegyikük más okból jött, s amennyi hasonlóság, annyi különbség is van közöttük. Aztán a film végén megmozdul a föld, s ők ott ragadnak, a pláza foglyaiként. Együtt kell kijutniuk, ám az hamar derengeni kezd, hogy ez nem közönséges földrengés volt, hogy olyan erők munkálkodnak a háttérben, melyek nem evilágiak…

Hogy minden szereplőnek saját egyénisége, hangja van, azt már az írók névsora is garantálja. Az ostobácskának tűnő plázacicától az autisztikus tüneteket mutató művészlelken át a diplomaták gyerekeként igen világlátott menő srácig mindenféle figurák feltűnnek itt. Az olvasó biztosan tud majd egyik-másikukkal azonosulni, ahogy valószínűleg olyan is lesz köztük, akit zsigerileg rühell – de meglehet, a történet fordulatai közepette megváltozik majd a véleménye több szereplőről is.

Márpedig fordulatból rengeteg van, és jó időbe telik, mire az olvasó – a szereplőkhöz hasonlóan – ráébred, hogy a hét író nem fog finomkodni.

Uzseka Norbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top