Rozmaring és Tarack viselkedni tanul

Móra kiadó, 2021.

Horkáéknál mindig történik valami galiba… A kissé öntörvényű Horka papa és a kifinomult Luána mama a legnagyobb szeretettel és odafigyeléssel neveli két vadmalackáját, Rozmaringot és Tarackot. Az ikerpár azonban, mint minden igazi óvodás, imád játszani és rosszalkodni.
Az Ovis Okosító sorozat első részében a legalapvetőbb illemszabályokkal ismerkedhetünk meg: így például a köszönések fajtáival, a kérem és a köszönöm szavak varázserejével, illetve azt is megtanulhatjuk, hogyan is viselkedik egy jól nevelt vadmalac az asztalnál

Kritikák, recenziók

“Itt van ez a kicsinyke könyv, Miklya Luzsányi Mónika kötete, melynek címe „Rozmaring és Tarack viselkedni tanul”, továbbá itt vagyok én, a majd’ 57 éves recenzor, aki most ámulva ismeri el, hogy már nagyon rég nem olvasott ennyire élvezetes, vicces, szellemes, fordulatokban gazdag, óvodásoknak (és azok szüleinek!) szóló szöveget.

Horkáéknál süt a nap! Akkor is süt, ha épp esik, mert a szerző remek stílusa, sebesen pergő mondatai, ötletes történetvezetése, bölcs humora folyvást kedves, megértéssel és okítással teli derűt sugároz. Horkáékat nagyon könnyű megszeretni, mert esendőek, vagyis olyanok, mint mi, emberek. Miklya Luzsányi Mónika látja és láttatja a hibáinkat (hisz mi vagyunk Horkáék!), de esze ágában sincs miattuk azt mondani ránk, hogy rosszak, semmirekellők, ostobák, önzők, gonoszak vagyunk. Az egész kötetből megértő, fejet csóváló, nyelvvel halkan csettintgető szeretet árad, ami azt sugallja, hogy mindaddig szabad hibázni, amíg utólag azt hajlandóak vagyunk el- és felismerni és kijavítani”

részlet Böszörményi Gyula recenziójából.

„Egy jól eltalált, mesébe csomagolt tanítást megfogalmazó könyv annyi meglepetést tartogathat, mint Weöres Sándor méltán híres egysorosa, a Tojáséj.”

Ayhan Gökhan – Rend a lelke mindennek (recenzió)

Olvasói vélemények

“Miklya Luzsányi Mónika könyve sok-sok humorral fűszerezve teszi életszerűvé és élvezhetővé a moralizálástól mentes történetet, amely segít az óvodáskorú gyerekeknek eligazodni a „tudni illik, hogy mi illik” útvesztőjében.”

Dr. Szinger Veronika – Károli Gáspár Református Egyetem

“Hiánypótló. Szükség van rá, hiszen oly nagy szükség van arra, hogy a gyerekekhez közel hozzuk azokat az együttélési szokásokat, szabályokat, melyek segítenek a kapcsolatok alakításában, az együttlétek zökkenőmentesebb, jó hangulatú kialakulásában, mert számomra, az illemszabályok ezt jelentik.”

Karczewicz Ágnes – óvónő, a Kincsek és kacatok óvodáknak blog szerzője

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top