Egyedül nem jó… (áhítatok)

Egyedül nem jó – Hogyan építsük párkapcsolatunkat?
Áhítatoskönyv házasoknak és házasságra vágyóknak…

 „Nem jó az embernek egyedül lenni.”

Akvila és Priszcilla, avagy Priszka és Akvila egy életen át meg tudta őrizni azt az egységet, amelyre Isten a házastársakat elhívta. A sátorkészítő és gyülekezetépítő házaspár egyike annak az öt bibliai példának, amely a könyv öt áhítatsorozatában feltárul előttünk:

Bethesda fürdőjében azzal a beteggel találkozunk, akinek harmincnyolc évig nem volt embere, hogy a gyógyuláshoz segítse.

Heródes Antipász lakomáján egy életfelező válsággal, apakomplexussal és hatalmi játszmákkal küzdő férfi döntései mögé pillanthatunk be.

Akvila és Priszcilla nyomán költözéssel és sátorkészítéssel, befogadással és házastársi hűséggel, egymás megbecsülésével is találkozunk.

Zakariás és Erzsébet történetében egy idős házaspár nyílik meg Isten legnagyobb csodája felé: gyermekük születik és az Úr közeledik a népéhez.

Férfivá és nővé teremtette Isten az embert, így lehetnek együtt az Ő képmása, és így lehetnek eggyé testben és lélekben egyaránt.

Az áhítatok életközelbe hozzák a bibliai példákat, és életbevágóvá teszik azokat a mai ember számára. Házasságra készülő párok, házastársak együtt és külön is olvashatják, a házasság bármelyik szakaszában. A problémaérzékeny áhítatok kapcsolatuk megerősítését szolgálják, a nyitott kérdések tartalmas beszélgetéseket indíthatnak el.

Könyvajánló a 777 oldalán

A legtöbb könyvnek nem dübörög hangosan a marketingje, esetenként csak egy aprócska kép hirdeti létezését az újságokban, vagy a kiadó honlapján. Én is egy újság oldalsó hasábján találtam rá Miklya Luzsányi Mónika: Egyedül nem jó… – Hogyan építhetjük a párkapcsolatunkat? című áhítatos könyvére.

Impulzív vásárlás volt, korábban senki nem ajánlotta a könyvet, és bevallom, nem sokat vártam tőle. Az áhítatoskönyv öt bibliai szakaszt tárgyal, apró részletekre felosztva azokat. A borítón a következő ajánlót olvashatjuk: “Házasságra készülő párok, házastársak együtt és külön is olvashatják, a házasság bármelyik szakaszában. A problémaérzékeny áhítatok kapcsolatuk megerősítését szolgálják, a nyitott kérdések tartalmas beszélgetéseket indíthatnak el.” Igen, a könyv azt adja, amit ígér, és még sokkal többet is!

Harmati Dóra

Interjú az áhítatoskönyvről (is) a Parókia oldalán

„Egyik legújabb könyved, az „Egyedül nem jó…” önmeghatározása szerint „áhítatoskönyv házasoknak és házasságra vágyóknak”. Miért pont az áhítatoskönyv formáját választottad párkapcsolatra nevelésre?
A közös áhítat a párkapcsolat építésének legjobb módja, mert ennek során Isten előtt, Isten Igéjével beszélgetünk közösen. Ennél jobb forma nincs arra, hogy egymást és a közös ént megismerjük. Amikor a házasságban „ketten lesznek egy testté”, akkor a személy új minőséget kap, amely Isten előtt is új minőséget jelent. Ezt kell megtalálni, kialakítva a megfelelő arányokat. Ez nem konfliktusmentes. Próbáltam olvasóbaráttá tenni a könyvet, ezért egy-másfél oldal az igemagyarázat, és az sem papos szöveg. Jegyesoktatásnál és családos bibliakörnél is használható. Egy rész elolvasása és feldolgozása nagyjából egy órába belefér.

Nem szűkül be emiatt a könyv olvasóközönsége kizárólag a hívő párokra?
Ezt nekik írtam, ez nyilvánvaló. Ugyanakkor, ha valaki veszi a fáradtságot, és megnézi a tartalmat, szerintem láthatja, hogy éppen eléggé aktuális kérdéseket boncolgat ahhoz, hogy ne legyen számára idegen. Nemrég volt erről a könyvről egy interjúm egy teljesen világi rádióssal, és ő azt mondta, hogy a tartalomjegyzék elolvasása után az utolsó betűig átrágta magát rajta, pedig ő még Bibliát nem nagyon vett a kezébe. Mert mindennap jelen lévő problémákról beszélek.”

Barna Bálint és Miklya Luzsányi Mónika beszélgetése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to top