Macskaút (részlet)

1. fejezet – Álom a vár alatt

Futva tette meg az utat a szertártól az osztályig, mégis elkésett. Az ajtó éppen az orra előtt csapódott be, nagyot döndült, ahogy teljes erejével nekivágódott. Tudta, hiába próbálja még egyszer, bejutni képtelen, a másik oldalt teljes vállszélességgel támasztja Csanádi Attila meg Kocsis Sanya. Az osztályteremben felcsapott a röhögés, a főnök persze most is Hunyadi Dominik. Misi a hangját is kihallotta a teremből, s szinte látta maga előtt a laza ugrást, amellyel fenn terem a tanári asztal tetején, pózol és pofákat vág, hogy a poén még hatásosabb legyen, na, hát kint rekedtél, Kislovag? Tanácstalanul kuporodott le az ajtófélfa mellett a folyosó kövére. Hamarosan kezdődik az óra, de tudta, Hunyadiék úgysem engedik be addig, amíg Rémusz meg nem érkezik. Átölelte a térdét, homlokát a karjaira hajtotta. Nem akart tudni arról, ami az osztályban, az iskolában, és egyáltalán a Herba úti lakótelepen zajlik. Lehunyta a szemét, el akart felejteni mindent, átlépni inkább Asziszi tartományaiba, vezetni a seregeket, megküzdeni minden gonosz erővel, mint rég, amikor még Lazarénus királlyal harcoltak együtt. Akkoriban sem ment minden simán, de olyan bukás sohasem érte, mint most.

Futva tette meg akkor is az utat, elkésett mégis. A várkapu hangos döndüléssel csapódott be, s Lord Mathiasnak csak annyi ideje maradt, hogy előkapja kardját, a Memórát. A Memóra fényétől megolvadtak a vaskapu lemezei, vörösen izzott, sisteregett a háromrétegű páncélzat. Dominus, a Sötét Úr döbbenten nézte az egyre táguló rést. Ezen a páncélajtón még nem vágta át magát senki. Csatlósai csak a parancsára vártak ugyan, de valójában mindannyian tudták, hogy a háborút immár elveszítették, Dominus uralma végleg megbukott.

Misi éppen ott tartott, hogy Lord Mathias egy mozdulattal szakította ki a várkaput a helyéből, hogy farkasszemet nézhessen Dominusszal, amikor valaki a vállára tette a kezét.

– Te mért nem vagy bent az osztályban, fiam? Valami baj van már megint?

A hang felriasztotta, a földrajztanár köpcös alakja egyáltalán nem illett bele Asziszi lovagjainak seregébe, de még Domain rablóbandájába sem.

– Nem, tanár úr, nincsen semmi baj – dadogta, felállni azonban még mindig nem tudott.

– Akkor? Itt tartsam meg neked a földrajzórát?

A fiú nagyot nyelt, aztán csak feltápászkodott, s elindult a tanár után.

Az osztály megfeszült az elfojtott röhögéstől, mikor meglátták Rémusz után bekullogni az ajtón. Misi a hátában érezte Hunyadi Dominik gúnyos pillantását, s ahogy elhaladt előtte, úgy súgta oda Csanádinak, hogy mindenki meghallja:

– Na, a kislovag…

Fel se nézett, hiszen azt már megtanulta jól, hogy Aszisziben ugyan győzedelmeskedhet Dominus uraság ellen, a Herba úti iskolában viszont még egy szempárbajt sem érdemes megkockáztatni Hunyadi Dominikkal. A Hunyadiak ugyanis rettegésben tartották az egész iskolát. De amikor Misi idekerült a Herba útra, erről semmit sem tudhatott.Scroll to top